Tarcali konferencia: Az a cél, hogy az ország harmadik legvonzóbb turisztikai térségévé váljon Tokaj-Hegyalja

Megosztás

Mik a térség lehetőségei és hogy nézhet ki a jövője? Ezekről beszélt az ötcsillagos luxusszállodában Koncz Zsófia, Navracsics Tibor és Wáberer György. Íme a részletek.

Bár Lázár János napokban kiszivárgott beszédjét ismerve kicsit nehéz elképzelni, hogy olyan hatalmas források áramlanának a térségbe (a már ismert milliárdokon felül), amiből óriási előrelépések valósíthatók meg. A kormányzati megszorításokról a Borsod24 hosszabban is írt, IDE KATTINTVA olvashatjuk.

Több év kihagyás után 2023-ban megújult formában és koncepcióval szerveztek meg az Icon Gazdasági konferenciát Tarcalon, az Andrássy Kúriában – számolt be erről a Boon.

A szombati napot Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a szervezők Tokaj-Hegyalja mellett döntöttek, amikor a konferenciának helyszínt kerestek.

„Tarcal nincs közel Budapesthez, de az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy közelebb hozzuk a települést a fővároshoz” – hangsúlyozta.

A miniszterhelyettes példaként említette a nemrég átadott 37-es főút négysávosítását. „Két hét múlva elkészül a Kopasz-hegy körüli kerékpárút is, amely szintén a térség vonzóerejét növeli majd” – mutatott rá. Azt is elárulta, hogy különböző attrakciókkal is készülnek Tarcalon a jövőben.

Navracsics Tibor, Területfejlesztési miniszter előadása az Európai Uniós pénzekről szólt. „Megállapodás közeli állapotban van a Magyar Kormány az Európai Unióval a kohéziós alappal kapcsolatban” – húzta alá. Arra is rámutatott, hogy minden híresztelés ellenére hazánk nincs elkésve a források lehívásával. „Hazánk minden kérést teljesített, amelyet az Európai Unió előírt számára és már csak technikai tárgyalások folynak a forrás felszabadításáról” – mondta. (Vajon milyen hosszú ideig tartanak ezek a tárgyalások? Pontosan egy éve, 2022. június közepén írtunk arról, hogy Navracsics Tibor azt nyilatkozta, az év végéig szeretnének megállapodni Brüsszellel és aláírni, amit alá kell. Ennek a határidőnek lassan fél éve már…)

A konferencián előadást tartott Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke is, aki a 9 éve megalakult Tokaj Borvidéki Fejlesztési Tanács feladatairól beszélt. „A tanács megalakulása után az első lépés volt a gyűjtő és kutatómunka, amelyben 27 települést kerestek fel” – mondta. Hozzátette: 2016-ban készült el egy komplex borvidék területfejlesztési stratégia. „Már a 2014-2020 közötti időszakban mintegy 7 milliárd forint értékben valósítottunk meg humán és infrastrukturális fejlesztéseket” – hangsúlyozta. Rámutatott: a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program, mintegy 150 milliárd forint értékben biztosít forrást a térségre, és további folyamatban lévő beruházásokról is beszélt. „A célunk az, hogy az ország harmadik legvonzóbb turisztikai térségévé váljunk” – hangsúlyozta.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek